[Inne] wypowiedzenie OC po poprzednim właścicielu - jak?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • qickare
    Rider
    • 2007
    • 286

Czesc,
    czy do AXRa ze skrzynia EUH wejdzie jednomasa od 1Z plus zestaw (tarcza/docisk) od vr6/g60 ? czy tarcza i docisk od AXR jest stosowana do innych silnikow i skrzynek ?
    Musze cos wsadzic mocnego i potrzebuje sprawdzonej informacji...

z gory wielkie dzieki

pozdrawiam
  • Agamek12
    RS
    S_OCP Member
    • 2006
    • 9935
    • Ford

Auto kupiłem w poprzednim grudniu, OC poprzedniego właściciela kończy się 15.05.2008. Ja odrazu ubezpieczylem auto w pakiecie OC/AC/NW/assistance. Czy teraz muszę wypowiedzieć polisę poprzedniego właściciela czy wygasa ona z automatu?
    Adam... Używam:
    Rolka: e11FL 97KM/130Nm
    Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• albus_lupus
      Rider
      • 2008
      • 347

Agamek12, Z tego co mi się wydaje to wygasa ona automatycznie. Natomiast Twoim obowiązkiem było do 30 dni od zakupu samochodu zgłoszenie do ubezpieczalni faktu o wypowiedzeniu umowy. Jeżeli tego nie zrobiłeś to nic się nie powinno stać o ile masz (miałeś) wykupioną nową polisę.

Najlepiej jednak jest skontaktować się z danym Towarzystwem ubezpieczeniowym i doinformować się dokładnie. Niestety w Polsce co firma to inna polityka i regulaminy.

Wydaje mi się że najodpowiedniejszym rozwiązaniem jest udanie się osobiście do przedstawiciela i wyjaśnienie sprawy podczas normalnej rozmowy. Bardzo często zdarza się że dzwoniąc na infolinię jakiegoś ubezpieczyciela osoby po drugiej stronie telefonu są niedoinformowane, albo nie są w stanie udzielić konkretnej odpowiedzi.
      Była O1 która uratowała życie Silnik 2.0 APK - BRC Sequent 24
      Była O1 Kombi 1.9 TDI AHF
      President Johny II ASC + President
      Jest Mondeo MK4 1.8 TDCI powered by HEKO

Komentarz

• phrix
        L&K
        • 2007
        • 1000
        • Audi
        • AGR 1.9 TDI VP 90 KM
        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Nie wygasa automatycznie, mozesz zerwac polise u dowolnego przedstawiciela tej formy.

PS: Zabierz potwierdzenie zerwania polisy z pieczatka...
        Szlifierki taśmowe, nożyce do złomu, kruszarki | W stajni : karawan O2 FL 1.9 TDI, A3 Sportback 1.6 MPI

_

Komentarz

• Ramsey
          Drive
          • 2007
          • 73

Całą procedurę wyjaśniałem już w tym temacie:
          Yeah, right.

Komentarz

• thommeck
            Drive
            • 2008
            • 49

Zgodnie z prawem umowa ubezpieczeniowa musi być rozwiązana, inaczej ubezpieczyciel ma prawo ją przedłużyć(!!!)

Technicznie są trzy możliwości, żeby ją zerwać:

- Sprzedający podsuwa do podpisania rezygnację z ubezpieczenia wraz z umową kupna-sprzedaży samochodu. Wtedy ma 30 dni na poinformowanie ubezpieczyciela.
            - Kupujący zgłasza rezygnację w ciągu 30 dni od zakupu pojazdu bez konieczności rekalkulacji ubezpieczenia.
            - Kupujący zgłasza rezygnację z ubezpieczenia najpóźniej w dniu poprzedzającym dzien wygaśnięcia umowy. Tutaj pojawia się możliwość rekalkulacji.

Powodzenia:-)

Komentarz

• Agamek12
              RS
              S_OCP Member
              • 2006
              • 9935
              • Ford

OK, już wiem. W CIGNA STU wysyła się faxem wypowiedzenie umowy. Następnie listem wysyła się oryginał wypowiedzenia + kopię umowy kupna-sprzedaży. I to podobno wystarcza...
              Adam... Używam:
              Rolka: e11FL 97KM/130Nm
              Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

Pracuję...